Cauta piese dezmembrate
INAPOI
Afla care sunt simptomele unei casete de directie defecte si ce trebuie sa faci
 
Vizualizari: 837
Afla care sunt simptomele unei casete de directie defecte si ce trebuie sa faci Dezmembrari-hyundai.ro

1. Ce este caseta de directie, cum functioneaza si cate tipuri exista?

Caseta este principala si cea mai mare piesa ce alcatuieste sistemul de directie. Este situata intre cele doua roti din partea frontala a masinii si dirijeaza felul in care acestea se misca, conform miscarile volanului (stanga-dreapta), prin intermediul unui ax dintat (numit cremalier).

Pentru aceasta, trebuie utilizat un lichid special, pentru ca este o componenta ce se afla tot timpul in miscare, fiind conectata la pompa de servo prin numeroase conducte.

Exista patru tipuri de caseta de directie, si anume: mecanica, hidraulica, electro-hidraulica sau asistata electronic.


2. Care sunt simptomele unei casete de directie defecta?

La fel ca in cazul oricarei alte piese ale automobilului, in momentul in care caseta de directie este defecta, exista cateva semne care iti dau de inteles ca este timpul sa faci o verificare temeinica. Unele dintre acestea se aud, altele se simt, iar altele se vad. Problemele la sistemul de directie pot afecta serios felul in care functioneaza masina ta. Asadar, pentru a fi tot timpul in siguranta, atat tu, cat si ceilalti participanti la trafic, este recomandat sa sesizezi eventualele probleme si sa iei masuri pentru a le rezolva!
Iata care sunt simptomele unei casete de directie defectuoase:

           Scurgeri de ulei – poti observa pe asfalt, sub masina, pete de ulei. In cazul in care acestea sunt in dreptul casetei de directie, este un semn clar ca trebuie sa verifici buna functionare a componentei auto.
           Volanul greu de manevrat – Daca observi ca volanul se misca din ce in ce mai greu si devine dificil de manevrat, cel mai probabil, exista o defectiune la caseta de directie.
           Zgomote anormale la miscarea volanului – cand auzi sunete ciudate din dreptul casetei de directie, inseamna ca trebuie sa faci o verificare riguroasa a piesei.
           Masina „trage” intr-o anumita directie – atunci cand mergi pe un drum drept nu ar trebui sa simti ca este dificil sa mentii vehiculul in pozitia ideala. Daca observi ca acesta are tendinta de a se indrepta, fara ca tu sa faci ceva, intr-o directie gresita, trebuie sa iei imediat masuri pentru a rezolva defectiunea.
           Scaderea uleiului din rezervorul casetei intr-un ritm prea alert – este posibil sa te grabesti si sa nu verifici intotdeauna daca s-a scurs vreun lichid sub masina. Insa, un rezervor care se goleste mult mai repede decat in mod obisnuit trebuie sa iti ridice un semn de intrebare.
           Problema la viraje – fie ca volanul este greu de controlat, fie ca in timpul virajelor simti miscari agresive sau smucituri, este clar ca trebuie iei in considerare existenta unei probleme la sistemul de directie!
           Socul puternic resimtit in volan – de obicei, socurile incasate de roti nu ar trebui sa se simta si in volan. Insa, o cutie de directie defecta va face acest lucru posibil.

3. Exista simptome diferite in functie de modelul masinii sau de tipul casetei?

Nu. Indiferent de compania producatoare (Bmw, Volkswagen, Mercedes, etc.), de modelul masinii (Golf 4, Bmw Seria 3, Opel Astra s.a.m.d.) sau de tipul casetei de directie (mecanica, hidraulica, electro-hidraulica sau asistata electronic), simptomele acestei componente defecte sunt aceleasi. Asadar, toti soferii ar trebui sa fie atenti la semnele mentionate anterior, pentru a descoperi daca au motive de ingrijorare.


4. Cum poti testa caseta de directie pentru fi sigur de o eventuala defectiune?

In cazul in care observi unul dintre simptomele de mai sus la masina ta, insa vrei sa fii sigur ca motivul pentru dificultatile intampinate are legatura cu o defectiune la caseta de directie, poti face un simplu test:

Cu motorul oprit si vehiculul pozitionat pe o portiune dreapta de asfalt, poti trage de volan in diferite directii (total stanga, total dreapta, putin stanga, putin dreapta). Daca simti ca exista un joc excesiv al volanului, inseamna ca articulatiile automobilului, la fel ca si cuplajele elastice, sunt slabite si necesita o verificare de urgenta.


5. Care sunt cauzele care duc la defectarea casetei de directie?

Pentru a le evita pe cat posibil pe viitor, este bine sa stii care sunt motivele pentru care caseta de directie are de suferit:

    Drumurile rurale – pietrisul si bolovanii duc la uzura prematura si chiar la defectarea partiala sau totala a sistemului de directie;
    Piatra cubica – sofatul pe un drum cu piatra cubica presupune multe socuri incasate de piesele vehiculului;
    Sinele de tramvai – trecerea, mai ales cu viteza, pe sinele de tramvai pune o mare presiune pe suspensii si, mai departe, pe intregul sistem;
    Gropile;
    Drumuri/sosele denivelate strabatute cu viteza;
    Rugina – axul dintat are, de cele mai multe ori, de suferit din cauza ruginei.

Practic, orice drum pe un sol care nu este lin poate fi factorul declansator al unei probleme la caseta de directie. Impactul si socurile resimtite de roti se transmit prima data in suspensii, apoi in bieletele de directie, dupa care trec prin componentele casetei si prin coloana de directie, ajungand, intr-un final, la volan.

Asadar, orice sofer, in special cei care circula des in zone rurale sau pe sosele cu denivelari, trebuie sa circule prudent, cu o viteza adaptata la conditiile de drum, si sa ocoleasca pe cat posibil gropile si pietrele, pentru a pastra automobilul intr-o stare de functionare cat mai buna!


6. Ce poti face in cazul in care observi defectiuni la caseta de directie?

In cazul in care masina ta are mai multe simptome care indica faptul ca sistemul de directie ori caseta sunt defecte, trebuie sa mergi cu masina la un service de incredere. In cadrul acestuia, se va face o constatare, din care vei afla exact ce piesa este stricata si are nevoie de reparatii.

Odata ce s-a stabilit cauza defectiunii si aceasta este, intr-adevar, caseta de directie, ai la dispozitie mai multe optiuni: reconditionarea, inlocuirea cu o piesa noua sau montarea uneia second hand. Impreuna cu mecanicul specialist, vei lua decizia care este cea mai potrivita in situatia data, in functie de cat de avariat este sistemul de directie, de care componenta este cel mai mult afectata si, bineinteles, de bugetul pe care il ai la dispozitie.

Afla simptomele bobinei de inductie defecte, cauzele si cum le identifici usor
Acest site foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii pe acest site implica acceptarea termenilor si conditiilor de utilizare. Sunt de acord.